Wędzarnie ogrodowe, kociołki
Cenisz zdrowe i smaczne posiłki? Jesteś mistrzem przygotowywania dań dla najbliższych, grille ogrodowe to Twój konik? Dzięki wędzarni ogrodowej możesz połączyć przyjemność przebywania na świeżym powietrzu, grillowania z niepowtarzalnym smakiem wędlin, ryb czy serów, a także wielu, innych domowych przysmaków. Zobacz, jakie to proste. Wędzarnia ogrodowa to sposób na samodzielnie przyrządzone żywności bez konserwantów czy sztucznych dodatków. Zanim jednak zdecydujesz się na takie rozwiązanie, sprawdź, który jej rodzaj będzie idealny właśnie dla Ciebie. Zadbaj o przyjemny relaks w ogrodzie!
Wędzarnia ogrodowa to ciekawe rozwiązanie, jeśli posiadasz ogród lub działkę. Możesz umieścić ją obok altany, gdzie wspólnie z rodziną i przyjaciółmi będziecie smakować wędzonych smakołyków. Same wędzarnie i kociołki występują w kilku rodzajach. Różni je przede wszystkim materiał wykonania. Tylko którą wybrać: wędzarnię ogrodową murowaną, a może drewnianą? Czy budowę wędzarni warto uwzględnić już na etapie wyboru projektu domu i ogrodu?
Wędzarnia ogrodowa — czym właściwie jest?
Wędzarnia to miejsce, w którym możesz przyrządzić ulubione, wędzone przysmaki. Poszczególne modele różnią się od siebie wyglądem, wielkością oraz materiałem wykonania. Dla przykładu wędzarnia murowana estetyką zbliżona jest do dużego pieca lub grilla murowanego, wędzarnie drewniane wyglądają zaś jak niewielkie domki ogrodowe, budki z otwieranymi drzwiczkami lub małe altany. W środku znajduje się zaś palenisko. Umożliwiają wędzenia za pomocą drewna i dymu, co daje niezwykły aromat każdej potrawie. W wędzarni jedzenie poddawane jest działaniu ciepła oraz związków chemicznych, które znajdują się w dymie. Dzięki temu jedzenie posiada bogaty aromat, a fakt, że do wędzenia niepotrzebny jest tłuszcz, sprawia, że posiłki są zdrowe i niskokaloryczne.
Wędzarnie można kupić gotową, bądź zdecydować się na jej zaprojektowanie. Które rozwiązanie będzie lepsze? Projekt wędzarni ogrodowej na zamówienie sprawi, że będzie dostosowana do Twoich potrzeb. Gotowe wędzarnie okaże się jednak tańszym wyborem.
Wędzarnie ogrodowe — czy warto je mieć?
Jeśli uwielbiasz wędzone mięso, sery bądź ryby, to oczywiście, że tak! Na co dzień niełatwo znaleźć dobrej jakość wędzone przysmaki. Nawet jeśli oferuje je dany sklep, to nie masz pewności, jaki jest ich skład. Być może zawierają całe mnóstwo chemii? Samodzielne wędzenie sprawia, że wiesz, co jesz, a przy tym możesz odkryć w sobie nową pasję. Bliscy z pewnością ucieszą się, gdy obdarujesz ich przysmakami własnej roboty. Ponadto wędzone potrawy są zdrowe i pełne smaku. Możesz je serwować nie tylko na świątecznym stole. Degustacja wędzonych mięs czy serów, to także doskonała okazja do spotkań w większym gronie!
Wędzarnie ogrodowe i ich rodzaje
Podstawowy podział dotyczy sposobu przygotowywania przysmaków. Możesz postawić na wędzarnię ogrodową, tradycyjną bądź nieco bardziej nowoczesną, czyli elektryczną. Co dokładnie je różni? Nie ulega wątpliwości, że wędzarnia elektryczna jest wygodniejsza w użytkowaniu, gdyż wymaga od mniejszego nakładu pracy. Posiada ona grzałkę oraz termostat, dlatego w prosty sposób ustawisz odpowiednią temperaturę, która będzie się utrzymać przez cały proces wędzenia. A skąd wydobywa się dym? Ze specjalnego smokera, czyli generatora dymu. Fani tradycyjnych smaków z pewnością powiedzą jednak, że o wiele lepsza okaże się wędzarnia z paleniskiem. Ile w tym prawdy? Wystarczy, że odpowiesz sobie na pytanie, co wolisz: grill gazowy czy klasyczny? Ten drugi zapewne kojarzy Ci się z bardziej dymnym smakiem i specyficzną atmosferą. Tak samo będzie w przypadku tradycyjnej wędzarni ogrodowej. Palenie w niej jest bardziej angażujące i wymaga pewnych umiejętności. Łatwo się ich nauczysz już po kilku próbach. Pamiętaj, że komora, to nie wszystko, przydadzą Ci się jeszcze odpowiednie akcesoria do grillowania i wędzenia.
Komory wędzarnicze na drewno
Dla miłośników zdrowych i własnych wyrobów wędzarniczych Activa przygotowała praktyczną mobilną wędzarnię. Wykonana jest lakierowanej blachy stalowej. Korpus urządzenia pokryto lakierem wysokotemperaturowym. Na dole znajduje się wyjmowany piec, emaliowany pojemnik zrębki i trzy ruszty 36 x 31 cm nad nim. W zestawie znajdują się również dwa chromowane wieszaki na ryby, wbudowany termometr i trzy przesłony wentylacyjne do precyzyjnej kontroli temperatury. Szerokie nogi zapewniają niezbędną stabilność. Dzięki bocznym uchwytom wędzarnia może być łatwo przenoszona. Wędzarka gwarantuje możliwość wszechstronnego zastosowania: grillowanie i wędzenie na zimno, ciepło i gorąco.
Pomysły na grilla
Sezon grillowy już niedługo, a Tobie brakuje pomysłów na to, jakie potrawy na grilla będą najlepsze? Potrzebujesz inspiracji względem tego, co przygotować dla znajomych i rodziny? Trafiłeś w idealne miejsce! Nasze ciekawe propozycje dań z grilla na ...
Jak zbudować grill z wędzarnią?
Uwielbiasz smak wędzonych i grillowanych potraw? Klasyczne grille do ogrodu nie spełniają wszystkich Twoich oczekiwań? Jeśli tak, to na pewno chcesz dowiedzieć się, jak zbudować własną wędzarnię. Ten łatwy i przyjemny projekt pomoże Ci samodzielnie ...
Jak grillować? Zasady, które musisz znać!
Zastanawiałeś się kiedyś czy potrafisz grillować? Czy prawidłowo przygotowujesz produkty i w odpowiedni sposób wypiekasz je na ruszcie? Czy właściwie przygotowujesz sprzęt i dobierasz niezbędne akcesoria?...