Okap czy pochłaniacz - co lepsze?
Wiele osób używa określenia okap i pochłaniacz wymiennie. Tymczasem, są to urządzenia AGD spełniające podobną funkcję, ale różniące się sposobem działania oraz montażu. Skąd wiadomo, na które z nich się zdecydować podczas wykańczania bądź remontu kuchni? Decyzję należy podjąć, biorąc pod uwagę przede wszystkim dostępność instalacji wentylacyjnej.
Okap kuchenny z wyciągiem (okap w trybie wyciągu, wyciąg) działa w obiegu otwartym, co oznacza, że musi być podłączony do kanału wywiewnego (zazwyczaj przewodu kominowego), dzięki czemu zanieczyszczone powietrze odprowadzane jest na zewnątrz pomieszczenia.
W tym artykule:
1. Kiedy wybrać kuchenny pochłaniacz powietrza?
2. Jakie wady ma stosowanie pochłaniacza kuchennego?
3. Okap kuchenny – czemu warto go zamontować?
4. O czym pamiętać decydując się na podłączenie okapu w kuchni?
Z kolei pochłaniacz to urządzenie kuchenne, które nie wymaga połączenia z kanałem wentylacyjnym, ponieważ pracuje w obiegu zamkniętym, a oczyszczanie powietrza odbywa się przy użyciu tak zwanych filtrów węglowych. Filtry węglowe zawierają węgiel aktywny, który absorbuje nieprzyjemne zapachy.
Co istotne, okap również może działać w trybie pochłaniacza – pod warunkiem że zamontuje się w nim filtry węglowe i odetnie dostęp do zewnętrznej wentylacji.
Kiedy wybrać kuchenny pochłaniacz powietrza?
Przede wszystkim, montaż pochłaniacza do kuchni jest jedynym rozwiązaniem w przypadku mieszkań zlokalizowanych w blokach oraz domach jednorodzinnych, które nie posiadają osobnego kanału wentylacyjnego. Aby korzystać z pochłaniacza, potrzebny jest jedynie dostęp do sieci elektrycznej, więc można go zamontować w każdej kuchni. Nie trzeba przy tym przejmować się koniecznością poprowadzenia pod sufitem rury służącej do zasysania zanieczyszczonego powietrza.
Pochłaniacz lub okap w trybie pochłaniacza dobrze sprawdzi się także w przypadku domów pasywnych. Rezygnacja z wyciągu pozwala ich właścicielom na zmniejszenie zużycia energii elektrycznej. W jaki sposób? Będą oni mogli ogrzać swoje wnętrza, wykorzystując ciepłe powietrze wydzielane podczas pieczenia czy gotowania i oczyszczone przez filtry węglowe.
Jakie wady ma stosowanie pochłaniacza kuchennego?
O ile same pochłaniacze kuchenne są tanie, trzeba się liczyć z dodatkowymi wydatkami związanymi z eksploatacją, takimi jak konieczność wymiany filtrów węglowych. Nowe filtry węglowe należy kupować co najmniej raz na rok (przy założeniu ich regularnego uruchamiania), ponieważ w przeciwnym razie ich skuteczność znacznie zmaleje. Alternatywnym rozwiązaniem jest zakup znacznie droższych filtrów z aluminium lub stali, które wystarczy regularnie czyścić.
Ponieważ pochłaniacz powietrza nie odprowadza wilgoci na zewnątrz budynku, a filtr węglowy powoduje stłumienie pracy silnika, istnieje wysokie prawdopodobieństwo skraplania się pary wodnej wytwarzanej wewnątrz kuchni podczas gotowania. Będzie ona osiadać na powierzchniach takich jak płytki ceramiczne, szyby okienne czy kuchenne meble (na zniszczenia szczególnie narażone są szafki kuchenne wiszące oraz szafki kuchenne stojące w pobliżu płyty grzejnej). Nadmiar wilgoci może także powodować rozwój na ścianach oraz suficie trudnej do usunięcia pleśni bądź zagrzybienia.
Ponieważ filtry węglowe montuje się na turbinie ssącej, zasysane powietrze musi pokonać tę barierę, a każda dodatkowa warstwa powoduje, że pochłaniacz kuchenny czy działający w jego trybie okap pracuje głośniej niż podłączony do sieci wyciąg. Należy także pamiętać, aby uruchamiać pochłaniacz przed rozpoczęciem gotowania, a wyłączać dopiero jakiś czas po jego zakończeniu - zwiększy to efektywność usuwania zanieczyszczonego powietrza i wydłuży żywotność filtrów węglowych.
Okap kuchenny – czemu warto go zamontować?
Zamontowany wyciąg kuchenny – poza tym, że tak jak pochłaniacz służy do absorbowania zapachów – jednocześnie ma za zadanie sprawne oczyszczanie powietrza z kurzu i znajdujących się w nim szkodliwych dla zdrowia roztoczy oraz innych drobnoustrojów. Co więcej, właściwie zainstalowane okapy nie tylko nie spowodują skraplania się pary wodnej podczas gotowania, ale pozwalają także na pozbycie się z pomieszczenia nadmiaru niszczącej szafki kuchenne wilgoci.
Praca okapu jest bardzo efektywna, a działanie szybkie. Szacuje się, że okap kominowy w kuchni podłączony do kanału wentylacyjnego dokonuje 4-krotnie dokładniejszej filtracji niż pochłaniacz (jego efektywność spada o 80% również przy zastosowaniu filtrów węglowych). Nie trzeba więc przejmować się, że wyciąg nie da sobie rady podczas przygotowywania dużej liczby potraw.
Wprawdzie wyciąg kuchenny kosztuje więcej niż pochłaniacz do kuchni bez wyciągu, ale nie generuje wydatków związanych z jego użytkowaniem. Oczywiście można dokupić do pochłaniacza filtr węglowy, ale nie jest to konieczne, w dodatku powoduje zwiększenie głośności pracy urządzenia.
Użytkowanie okapu ma jeszcze jeden pozytywny efekt uboczny – ochładza wnętrze kuchni, usuwając z domu ciepło wytworzone podczas gotowania. Dzięki temu osoba stojąca przy piekarniku czy kuchence nie poci się i odczuwa większy komfort pracy.
O czym pamiętać decydując się na podłączenie okapu w kuchni?
Montaż okapu stanowi efektywne rozwiązanie wyłącznie, jeśli mieszkanie ma dostęp do niezależnego kanału wentylacyjnego. Ponadto kanał ten właściwy poziom wentylacji zapewni jedynie, jeśli ma wystarczająco dużą średnicę – przy przestronnych lub otwartych na salon kuchniach wymagane jest posiadanie przewodu o średnicy minimum 15 cm. Alternatywą mogą być założone filtry węglowe, dzięki którym oczyszczona część powietrza wraca do pomieszczenia, a reszta wydostaje się na zewnątrz.
Okapu z wyciągiem nie należy instalować, jeśli w kuchni znajdują się urządzenia odprowadzające spaliny do kanału wywiewnego, takie jak kominek czy płyta gazowa. Dlaczego? Może to doprowadzić do cofania się spalin do wnętrza mieszkania i zatrucia domowników. W tej sytuacji konieczny jest osobny kanał dla okapu lub wyprowadzenie kanału przez ścianę i zamknięcie jego ujścia metalową kratką, lub zaworem elektronicznym, który będzie otwierał się podczas każdego uruchamiania wyciągu.
Utrudnieniem podczas montażu okapu może być również duża odległość między urządzeniem a kominem. Trzeba wówczas poprowadzić długą rurę, która z pewnością nie wygląda estetycznie. Na szczęście, istnieje kilka sprawdzonych sposobów na jej ukrycie – rurę najprościej jest obudować płytą kartonowo-gipsową lub zrobić podwieszany sufit, który coraz częściej zdobi nowoczesne kuchnie i inne pomieszczenia.
Do wyboru są różne rodzaje okapów: między innymi okapy sufitowe, okapy kominowe, okapy przyścienne, okapy wyspowe i okapy podszafkowe. Każdy z nich wymaga podłączenia do przewodu wentylacyjnego, ale może też działać na filtrach węglowych. Różny jest natomiast ich montaż, wygląd, rozmiar oraz poziom wydajności.
Jak widać, odpowiedź na pytanie "wyciąg czy pochłaniacz?" nie jest jedynie kwestią indywidualnych preferencji, ale realnych możliwości. Ogólnie przyjmuje się zasadę, że lepiej jest wybrać okap z wyciągiem, chyba że nie pozwala na to brak dostępu do oddzielnego kanału wentylacyjnego – wówczas zostaje nam zakup pochłaniacza.
ZAINSPIRUJ SIĘ!
Aranżacja małej kuchni w bloku - jak urządzić małą kuchnię
Okap podszafkowy - poznaj jego zalety oraz wady