Brykiet czy węgiel? Które paliwo do grilla lepsze?
Potrawy z grilla węglowego będą miały wyjątkowy smak i aromat, jeśli do ich przyrządzania wybierzesz dobre paliwo. Najpopularniejszymi paliwami są brykiet i węgiel drzewny. Choć często stosowane są wymiennie, to charakteryzują się odmiennymi właściwościami. Co powinno się o nich wiedzieć przed rozpoczęciem sezonu grillowego na świeżym powietrzu ? Jakie są zalety i wady ich stosowania? W tym artykule przedstawię Ci najważniejsze cechy tych paliw.
W tym artykule:
1. Jaka jest podstawowa różnica między węglem drzewnym a brykietem?
2. Grillowanie na węglu drzewnym – najważniejsze cechy
3. Zalety i wady węgla drzewnego
5. Czy brykiet jest zdrowy? Zalety i wady brykietu
6. Co znajduje się w paliwie do grilla?
Jaka jest podstawowa różnica między węglem drzewnym a brykietem?
Brykiet czy węgiel? Wyciągając grille do ogrodu przydomowego zastanawiasz się, co jest lepsze do grillowania — węgiel drzewny, czy brykiet? Musisz określić swoje potrzeby, zarówno te ekonomiczne, jak i czasowe. Potrawy, które potrzebują więcej czasu i dłuższej obróbki termicznej, lepiej przygotować z zastosowaniem brykietu. Dłużej utrzymuje on temperaturę i ostatecznie mniej do zużyjesz. Jeśli zależy Ci na szybkim przygotowaniu np. kiełbasek, to zdecyduj się na węgiel. Szybko rozpalisz na nim grill węglowy i nie będziesz go dużo potrzebować. Ilość zużytego paliwa, może być dla Ciebie ważna pod względem ekonomicznym. W przypadku węgla, nawet jeśli będzie on tańszy, a zużyjesz go więcej, to wydasz tym samym też więcej pieniędzy. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć na grille na węgiel, brykiet lub drewno, czy grille z betonu obu paliw jednocześnie i rozpalić najpierw węgiel drzewny, a na jego rozżarzonej warstwie położyć brykiet. Rozważ to zatem już przed planowaniem grillowania.
Grillowanie na węglu drzewnym – najważniejsze cechy
Węgiel są to kawałki zwęglonego drewna, które wyróżniają się krótkim czasem rozpalania, co jest jego niewątpliwą zaletą. Węgiel drzewny jest bardziej komfortowy w użytkowaniu niż drewno i spala się niemal bez płomieni. Dodatkowo żar posiada wyższą temperaturę niż ten z drewniany. Niektórzy sądzą, że trzeba używać drewna, aby otrzymać najlepszy smak potraw. Jednak do obróbki żywności nie będzie dobry każdy rodzaj drewna, zwłaszcza nie z drzew iglastych ze względu na obecność szkodliwych substancji — żywic. Węgiel drzewny uznawany jest za paliwo, produkujące znacznie mniej zanieczyszczeń, co jest niewątpliwym jego atutem, zwłaszcza dla miłośników grillowania przyjaznego dla środowiska, wykorzystujących wędzarnie, a nawet paleniska do ogrodu.
Zalecane jest kupowanie węgli wyłącznie z drzew liściastych i od sprawdzonych producentów. Przy zakupie też zwróć uwagę na wielkość bryłek, gdy największe, wtedy będą palić się nieco dłużej.
Zalety i wady węgla drzewnego
Największą zaletą tego produktu, jest to, że jako paliwo, ma niezwykle dużą wydajność. W porównaniu do drewna, aż trzykrotnie wyższą. Odpowiednie paliwo bardzo szybko się rozpala, zapewnia wysoką, temperaturę w trakcie grillowania. Ze względu na metodę wytwarzania, nie zawiera dodatków, jak fragmenty tworzyw sztucznych i zostawia mniej popiołu.
Wadą w jego stosowaniu, może być jego nieregularny kształt, sprawiający, że trudno go równomiernie rozłożyć pod rusztem. Z tego też powodu, trudno jest utrzymać długo stałą temperaturę, a przede wszystkim właściwą temperaturę. Szybkie rozpalanie, oznacza też szybkie wypalanie. Jeśli Twoja potrawa wymaga dłuższego grillowania, to trzeba dokładać węgla podczas smażenia, przez co cały proces potrwa dłużej.
Grillowanie na brykiecie
Brykiet jest mieszanką różnych surowców - tworzy go torf, trociny, miał oraz węgiel drzewny. Wszystkie te elementy zostają sprasowane pod dużym ciśnieniem. Spoiwem zazwyczaj jest żywica, klej, mąka kukurydziana lub skrobia ziemniaczana. Produkt cechuje się kawałkami brykietu o takiej samej wielkości oraz mającymi regularny kształt, co jest dużym ułatwieniem w uzyskaniu jednolitej warstwy żaru. Brykiet dobrze sprawdza się do przyrządzania potraw, które wymagają dłuższego czasu smażenia, przy robieniu np. steków metodą bezpośrednią, aby uzyskać ich niepowtarzalny smak. Jeśli zastanawiasz się węgiel, czy brykiet to czas przygotowania potraw stanowi tu największą różnicę. Po węgiel lepiej sięgać, gdy zależy Ci na czasie. Jednolite bryły, które umożliwiają równomierne rozłożenie żaru, dają możliwość grillowania różnych dań, w tym przede wszystkim mięs, ryb, warzyw, owoców. W celu szybszego osiągnięcia żądanej temperatury można grille węglowe doposażyć w specjalne kominy do rozpalania.
Czy brykiet jest zdrowy? Zalety i wady brykietu
To zależy od jakości i ceny. W przeciwieństwie do węgla drzewnego w kawałkach brykiet jest produktem ubocznym z drzewa, które zostało sprasowane. Producenci dodają do nich tzw. lepiszcze, pomagające w rozpalaniu, a później w ich spalaniu. Często za niską ceną idzie kiepska jakość dodatków. Lepiszcze słabej jakości podczas spalania wydziela nieprzyjemny i nieraz chemiczny zapach, który dostaje się do grillowanego jedzenia.
Brykiet drzewny ma budowę bardziej zwartą od węgla drzewnego i czas jego rozpalania jest dłuższy. Tym samym jednak brykiet dłużej się pali niż węgiel drzewny i dzięki temu utrzymuje ciepło, przez co jest bardziej skuteczny i nie wymaga ciągłego dokładania paliwa przy grillowaniu. Równomierne rozłożenie żaru po całej powierzchni grilla jest w przypadku brykietu wyjątkowo proste. Może on utrzymywać ciepło nawet przez 4 godziny.
Co znajduje się w paliwie do grilla?
Naukowcy z Uniwersytetu Śląskiego poddali badaniom paliwa do grilla. Analizowane próbki pochodziły z brykietu z węgla drzewnego oraz węgla drzewnego od najbardziej znanych producentów tych produktów w Polsce. Przebadano je spośród zakupionych opakowań drogą internetową, wybierając produkty pozbawione oznaczeń, podanego producenta, opisów, oraz towar w sieciach handlowych i supermarketach. Analizy zanieczyszczonych węgli i brykietu potwierdziły, że zawierają wysoką zawartość wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych, a nawet szczególnie niebezpiecznych, kancerogennych benzopirenów oraz benzoperylenu. Nieraz deklarowana przez producenta ilość węgla różni się w badanych próbach od jego ilości rzeczywistej. W niektórych przypadkach rozbieżności wynosiły nawet do 15 procent. Analizy tego typu paliw są nadal kontynuowane, ponieważ konieczne jest wprowadzenie dodatkowych kontroli na poziomie ich produkcji oraz przed wprowadzeniem ich na rynek. Z przeprowadzonych badań wynika też, że dość istotny jest region, z którego pozyskiwane są surowce służące do produkcji paliw grillowych. Dotyczy to zwłaszcza nadmiernego występowania pierwiastków ciężkich oraz śladowych w niektórych węglach drzewnych, jak też brykiecie.
Zdrowe grillowanie
Jak widać dotychczasowe wyniki badań węgli drzewnych oraz brykietu z węgla drzewnego do grilla nie są bardzo optymistycznie. W związku z występującymi niebezpiecznymi związkami w wielu produktach najbezpieczniejsze jest korzystanie z urządzeń typu grill elektryczny, czy grill gazowy. Użytkowanie grilla elektrycznego i gazowego jest coraz bardziej rozpowszechnione. Dobrze mieć przy sobie odpowiednie akcesoria do grillowania.
Decydując się na zakup stałych paliw grillowych, najlepiej wybierać te, które posiadają certyfikaty.