Jakie panele do kuchni wybrać? Winylowe czy laminowane? Podpowiadamy
Panele podłogowe już od kilkudziesięciu lat cieszą się niesłabnącą popularnością. Trudno się temu dziwić, biorąc pod uwagę ich atrakcyjny wygląd, walory praktyczne i stosunkowo niskie ceny. Bogactwo i różnorodność oferty paneli dostępnych na rynku przyprawia o zawrót głowy. Do wyboru mamy niezliczone wzory, kolory i faktury, z powodzeniem imitujące podłogę z materiałów naturalnych – wybieramy dokładnie taki produkt, jaki nam pasuje do naszych wnętrz. O ile jednak panele w pokojach dziennych są powszechną praktyką, o tyle znacznie rzadziej można je spotkać w kuchni. Z czego to wynika? Wiele osób obawia się, że pod wpływem intensywnej eksploatacji i kontaktu z wodą płytki szybko się zniszczą i konieczna będzie kosztowna wymiana. Podpowiadamy, czy te wątpliwości są uzasadnione i jakie panele podłogowe warto wybrać do kuchni, żeby cieszyć się nimi długie lata.
Panele drewniane – wady i zalety
Popularne drewniane panele i deski to estetyczna i przy tym uniwersalna ozdoba każdej podłogi. W przeciwieństwie do desek, panele podłogowe są jednak użyteczniejsze, ponieważ nie wymagają konserwacji i znacznie trudniej je uszkodzić – oczywiście pod warunkiem, że wybierzemy produkty dobre jakościowo, zwłaszcza pod względem używalności. Panele drewniane w większości nadają się również na ogrzewanie podłogowe, a fabryczne zabezpieczenie sprawia, że nie wypaczają się pod wpływem zbyt wysokiej temperatury i nie pochłaniają tak szybko wilgoci. Nie oznacza to jednak, że wszystkie panele podłogowe są równie dobrym rozwiązaniem do kuchni co do bardziej suchych wnętrz. Zarówno deski podłogowe, jak i panele drewniane nie posiadają laminowania na łączeniach i to właśnie te miejsca najczęściej ulegają wybrzuszeniu pod wpływem działania wody. Ratunkiem dla paneli podłogowych w kuchni jest możliwość zeszlifowania odkształcenia, ale tylko pod warunkiem, że ich górna warstwa ma minimum 4 milimetry grubości (a nie zawsze posiadamy takie informacje).
Panele laminowane – odporne na wodę?
Nieco rozsądniejszy jest wybór do kuchni stanowią panele podłogowe laminowane. Trzeba jednak wiedzieć, że one również nie są całkowicie wodoodporne, ponieważ wykonuje się je z tworzywa posiadającego właściwości higroskopijne. Możemy natomiast mówić o ich stopniu wodoszczelności, ponieważ w zależności od użytego rodzaju zabezpieczenia różnią się między sobą tolerancją na wilgoć. Producenci stosują wiele metod impregnacji paneli podłogowych do kuchni, takich jak dodatkowe powłoki hydrofobowe na całej powierzchni, woskowanie zamków między płytkami lub uszczelnianie ich poprzez użycie specjalnych listewek, powstrzymujących ciecz przed dostaniem się pod laminat. Istnieją również zaawansowane systemy łączeń paneli laminowanych pozwalające na rezygnację z dylatacji, nawet na dużych przestrzeniach. Jeśli jednak dojdzie na przykład do pęknięcia rur i nie zdołamy odpowiednio szybko uporać się z awarią, musimy liczyć się z tym, że nawet laminowane panele podłogowe wodoszczelne będą do wymiany.
Panele laminowane –wady i zalety
Laminowane panele podłogowe do kuchni są zwykle krytykowane za swoją wysoką akustyczność – upuszczenie nawet drobnego przedmiotu podczas gotowania wiąże się ze sporym hałasem. Warto również wiedzieć, że jeśli podłoga ulegnie uszkodzeniu (na przykład od ostrza noża), ciężko będzie nam je zamaskować. Co więcej, panele podłogowe do kuchni pokryte laminatem elektryzują się i przez to łatwo kurzą, więc raczej nie sprawdzą się u posiadaczy czworonogów, którzy chcieliby, aby ich mieszkanie na co dzień lśniło czystością. Można jednak z tym problemem dość łatwo sobie poradzić, stosując odpowiednie preparaty do czyszczenia, które sprawią, że podłoga w kuchni nabierze właściwości antyelektrostatycznych .
A jakie mocne strony mają kuchenne panele laminowane? Przede wszystkim dużą odporność na uszkodzenia mechaniczne, promieniowanie słoneczne oraz wszelkie zabrudzenia. Co więcej, można pokusić się o wybór do kuchni płytek o specjalnej powierzchni antybakteryjnej, co ułatwi pielęgnację kuchennych wnętrz. Laminowane panele są bardzo popularne, ponieważ mają relatywnie niskie ceny, a dodatkowym atutem jest możliwość położenia ich we własnym zakresie.
Panele winylowe – wady i zalety
Mocnych stron jest z pewnością znacznie więcej. Podłogowe panele winylowe LTV (Luxury Vinyl Tiles) charakteryzują się dużą sprężystością oraz wytrzymałością na odkształcenia. Jeśli mimo wszystko dojdzie do uszkodzenia i nie uda się go estetycznie zamaskować, nie stanowi problemu wymiana pojedynczej płytki. Można również samodzielnie zabrać się do ich montażu, oszczędzając dzięki temu czas oraz pieniądze i nie sięgając po żadne specjalne akcesoria montażowe do podłóg. Coraz częściej wykorzystuje się panele winylowe do wykonania szybkiego remontu zarówno kuchni, jak i pozostałych wnętrz. Układa się je wówczas na płytkach ceramicznych, co jest nie tylko proste, ale także pozwala uniknąć bałaganu i zamieszania związanego z ich skuwaniem (więcej na ten temat dowiesz się w artykule Czy można położyć panele winylowe na płytki ceramiczne? Porady specjalisty).
Co najważniejsze z punktu widzenia amatorów gotowania – idealnie nadają się do kuchni, ponieważ w przeciwieństwie do paneli drewnianych i laminowanych są całkowicie wodoodporne. Winyl pokrywający panele kuchenne sprawia, że pod wpływem wilgoci nie wypaczają się i nie powstają na nich uciążliwe plamy. Utrzymanie w czystości paneli winylowych również nie sprawi żadnego problemu. Wystarczy przetrzeć podłogę mopem i pozostawić do wyschnięcia. Panele w kuchni można zamontować na ogrzewanie podłogowe i doskonale prezentują się każdym wnętrzu, oczywiście o ile dobierzemy do nich odpowiednie listwy podłogowe i akcesoria wykończeniowe. Z pewnością jest to rozwiązanie równie efektowne, co praktyczne.
Jakie panele do kuchni wybrać – weź pod uwagę klasę ścieralności
Decydując się na panele do kuchni, warto zwrócić uwagę nie tylko na ich wygląd i odporność na wilgoć, ale także na parametry dotyczące ścieralności. Klasa ścieralności paneli znajduje się zwykle na opakowaniu i jest oznaczona za pomocą dwóch cyfr. Pierwsza z nich dotyczy podziału na pomieszczenia mieszkalne (2) i przestrzeń użyteczności publicznej (3). Druga cyfra zawiera w sobie informacje na temat odporności płytek na częste użytkowanie, przy czym 1 oznacza dostosowanie do najmniejszego natężenia ruchu, a 3 – do największego. Jeśli wybieramy płytki do kuchni i częściej eksploatowanych wnętrz, najlepiej zainwestować w takie, których wytrzymałość opisuje klasa 23. W przeciwnych razie nasza nowa podłoga w kuchni może szybko stracić swój estetyczny wygląd.
Nieco inaczej dzieli się klasy ścieralności płytek laminowanych. Wyróżniamy ich pięć (od AC1 do AC5), ale pomieszczeń mieszkalnych dotyczą tylko pierwsze trzy. I tutaj podobnie, przez oznaczenie AC3 rozumiemy produkty o największej odporności na wycieranie i dlatego najlepiej wybrać właśnie takie panele laminowane do kuchni. Pamiętajmy, że atrakcyjne ceny rzadko oznaczają dobrą jakość, dlatego warto wydać trochę więcej na panele podłogowe do kuchni i cieszyć się dobrą prezencją swoich wnętrz jak najdłużej.
Panele podłogowe i płytki – połączenie
Nadal nie masz przekonania do wyłożenia panelami przestrzeni przeznaczonej do gotowania? Mamy dla Ciebie jeszcze jedną propozycję, jak wykorzystać panele podłogowe wodoszczelne do kuchni. Stwórz niepowtarzalny kolaż z paneli i płytek ceramicznych. Wyraźny podział pomiędzy salonem i kuchnią powoli odchodzi do lamusa, jednak nie wyklucza to łączenia ze sobą tych dwóch dekoracji podłogowych w sposób niestandardowy. Kafelki możesz umieścić w miejscach najczęściej narażonych na kontakt z wodą, natomiast pozostałą część kuchni ozdobić panelami imitującymi drewno. Pamiętaj, że ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia. Możesz również skorzystać z pomocy dekoratora wnętrz, który zaproponuje Ci kompozycję wpisującą się w aktualne trendy w aranżacji wnętrz. Ważne, żeby w efekcie powstało stylowe rozwiązanie, które pozwoli Ci na czerpanie przyjemności z gotowania bez martwienia się o ewentualne uszkodzenie nowej podłogi.
Dlaczego panele podłogowe w kuchni to dobry pomysł?
Co najmniej z kilku powodów. Przede wszystkim ze względu na walory estetyczne. Panele podłogowe do kuchni mogą skutecznie imitować kamień oraz deski drewniane, co zawdzięczają precyzyjnie wykonanej warstwie fotograficznej. Wiernie odwzorowują nie tylko kształt, kolor i wzór, ale również samą fakturę materiałów naturalnych. Nic dziwnego, że panele podłogowe to produkt świetnie wpisujący się w każdy styl, od skandynawskiego aż po industrialny. Są również znacznie cieplejsze i przyjemniejsze w dotyku niż posadzka ceramiczna, za to z powodzeniem mogą konkurować z nią pod względem wytrzymałości i praktyczności. W przeciwieństwie do kafelków, w kuchni, panele dodają przytulności, nadają się do samodzielnego montażu i nie trzeba poświęcać dużo czasu na utrzymanie ich w czystości. A jeśli nam się znudzą, możemy je po prostu zdemontować i sprzedać, zwłaszcza, że posiadają bardzo korzystny stosunek jakości do ceny. Wisienką na torcie jest możliwość stworzenia przy pomocy paneli podłogowych jednolitej podłogi w salonie i kuchni, co wizualnie powiększy przestrzeń i zapewni spójność estetyczną naszych wnętrz.