Jaką patelnię wybrać? Nie wszystkie rodzaje nadadzą się do smażenia
Samodzielne gotowanie wielu osobom sprawia radość — dzięki temu mogą rozwijać swoje zainteresowania i dzielić się pysznościami z najbliższymi. Jeśli i Ty kochasz gotować, to doskonale wiesz, jak ważny jest odpowiedni sprzęt. Kiepskiej jakości garnki będą przypalały zupy, a nieodpowiednie i stare patelnie uniemożliwią dobre smażenie. My również wiemy, że odpowiednie naczynia to gwarancja smacznych potraw, dlatego przygotowaliśmy krótki poradnik, jak wybrać patelnię w zależności od tego, co chcemy gotować, smażyć lub przygotowywać. Jeśli zaczynasz przygodę z gotowaniem lub chcesz po prostu poszerzyć swoją wiedzę, koniecznie zostań z nami! Zobaczysz, jak materiał wykonania patelni wpływa na jej właściwości i jakiego rodzaju patelnie możesz zakupić w naszym sklepie.
W tym artykule:
1. Jaką patelnię wybrać? Ważny jest materiał wykonania patelni!
2. Patelnia ze stali nierdzewnej — idealna patelnia do smażenia mięs, ryb i warzyw
3. Patelnie żeliwne — uniwersalne patelnie do zadań specjalnych
5. Patelnia z powłoką ceramiczną — zdrowe podejście do gotowania
6. Teflonowe patelnie — najpopularniejsze patelnie do szybkiego gotowania
7. Patelnie miedziane — profesjonalny wybór do delikatnych potraw
Jaką patelnię wybrać? Ważny jest materiał wykonania patelni!
Jeśli zależy Ci na tym, aby wybrać odpowiednią patelnię, koniecznie przyjrzyj się temu, z jakich materiałów produkt został wykonany. Wysokiej jakości materiały to gwarancja długiego i niezawodnego działania naczyń. Gotowanie i pieczenie w garnkach i patelniach wysokiej jakości będzie nie tylko łatwiejsze i przyjemniejsze, ale też zdrowsze! To ważne, zarówno wtedy, gdy gotujesz tylko dla siebie, jak i wtedy, gdy posiłki przygotowujesz dla najbliższych.
Wśród najpopularniejszych rodzajów patelni znajdują się te wykonane ze stali nierdzewnej, patelnie żeliwne, aluminiowe oraz z powłoką ceramiczną. Na uwagę zasługują też patelnie teflonowe oraz miedziane. Przyjrzyj się tym materiałom, a dowiesz się, jaki produkt będzie dla Ciebie najlepszy.
Patelnia ze stali nierdzewnej — idealna patelnia do smażenia mięs, ryb i warzyw
Przygodę z przeglądem materiałów na patelnię zacznijmy od stali nierdzewnej. Wysokiej jakości stal nierdzewna pozwala na stworzenie trwałego i odpornego na zarysowania produktu. Jeśli kochasz gotować, zapewne wiesz, że stal nierdzewna nie reaguje z żywnością, dzięki czemu nie zmienia ani jej smaku, ani zapachu. Stalowa patelnia to idealna patelnia do smażenia ryb, mięs i warzyw. Dobrze sprawdza się też jako patelnia do duszenia i podsmażania. Nadają się zarówno do kuchenek gazowych, jak i indukcyjnych.
Wadą tej patelni może okazać się jednak nierównomierne rozprowadzanie temperatury. Producenci radzą sobie jednak z tym problemem poprzez odpowiednią produkcję, czyli dodanie na dno patelni wkładek z miedzi lub aluminium, co pomaga w rozprowadzaniu ciepła.
Patelnia stalowa zwykle nie ma dobrych właściwości nieprzywierających, dlatego gorzej sprawdza się jako patelnia do jajek lub smażenia naleśników. Jeśli chcesz smażyć na niej potrawy o większej zawartości białka, koniecznie zastosuj więcej tłuszczu.
Patelnie żeliwne — uniwersalne patelnie do zadań specjalnych
Klasyczne żeliwne patelnie to produkty, które na pewno kojarzysz. Cenione są przez profesjonalnych szefów kuchni za swoją trwałość i zdolność do równomiernego rozprowadzania ciepła. To patelnia do ryb, patelnia do smażenia mięs, patelnia do duszenia, grillowania i pieczenia. Nagrzewa się powoli, ale długo utrzymuje temperaturę.
Ogromną zaletą żeliwnej patelni jest to, że możesz używać jej na każdym typie kuchenki, jak również w piekarniku. Wadą będzie jednak waga patelni, która w porównaniu do innych produktów, jest znaczna. Konserwacja patelni wymaga też regularnego natłuszczania, w innym przypadku produkt po prostu zardzewieje. Jeśli jednak odpowiednio zadbasz o żeliwną patelnię, będzie Ci ona służyć przez całe życie.
Patelnia do smażenia placków i patelnia do naleśników — aluminiowe patelnie do szybkiego gotowania
Aluminium to lekki materiał. Aluminiowe patelnie do smażenia cenione są zwłaszcza przez te osoby, które nie mają za dużo czasu na gotowanie — aluminium szybko się nagrzewa, dzięki czemu szybkość gotowania jest znacznie większa. Modele tych patelni zwykle mają powłokę nieprzywierającą, dzięki czemu z małą ilością tłuszczu możesz bez problemu smażyć na niej potrawy takie jak ryby, naleśniki czy jajka.
Ta wyjątkowa patelnia do smażenia ryb lub patelnia do jajek ma jednak swoje wady. Aluminium jest miękkim materiałem, łatwo się odkształca, zatem konieczne jest pokrywanie patelni warstwami zabezpieczającymi. Powłoki są też często delikatne, dlatego zwracaj szczególną uwagę na to, by używać drewnianych szpatułek lub łyżek w czasie gotowania.
Nie każda aluminiowa patelnia to patelnia do smażenia na indukcji. Koniecznie sprawdź informacje o produkcie na opakowaniu, aby upewnić się, że wybór patelni będzie dobry.
Patelnia z powłoką ceramiczną — zdrowe podejście do gotowania
Wyjątkowość patelni ceramicznych pochodzi głównie z właściwości nieprzywierających produktu, ale też z tego, że do produkcji powłoki nie używa się szkodliwych substancji (takich jak PFOA czy PTFE), które mogą występować w innych powłokach. Ekologiczne powłoki ceramiczne wykonane są z naturalnych materiałów. Patelnie ceramiczne nadają się do smażenia potraw o niskiej zawartości tłuszczu, dobrze przewodzą ciepło.
Wadą jest jednak delikatność powłoki, którą łatwo uszkodzić przy użyciu ostrzejszych narzędzi. Z tego względu staraj się używać sylikonowych lub drewnianych szpatułek, łyżek lub łopatek. Dzięki temu Twoje wyposażenie kuchni będzie zadbane i długo Ci posłuży.
W czasie gotowania uważaj też na zmiany temperatur. Patelnie ceramiczne są wrażliwe na gwałtowne zmiany temperatury.
Teflonowe patelnie — najpopularniejsze patelnie do szybkiego gotowania
Patelnie wykonane z teflonu to wybór idealny dla Ciebie, jeśli cenisz sobie szybkie gotowanie. Powłoka teflonowa gwarantuje doskonałe właściwości nieprzywierające, co umożliwia też smażenie naleśników lub smażenie mięs przy minimalnej ilości tłuszczu. Patelnie są lekkie, łatwo się nagrzewają i są wygodne do codziennego użytku.
Podobnie jednak jak w przypadku patelni ceramicznych i aluminiowych, teflonowe patelnie wymagają delikatnego traktowania. Zarysowana powierzchnia teflonu może wydzielać szkodliwe związki, dlatego uszkodzone patelnie należy od razu wyrzucić.
Teflon źle znosi też wysokie (ponad 260 stopni) temperatury oraz długotrwałe nagrzewanie, nadaje się lepiej do szybkiego gotowania.
Patelnie miedziane — profesjonalny wybór do delikatnych potraw
Miedziane patelnie to produkty o wyjątkowej przewodności cieplnej, nagrzewają się szybko i równomiernie. Stosowane są głównie przez profesjonalnych kucharzy, którzy z pomocą takich produktów są w stanie precyzyjnie podgrzewać potrawy, zachowując przy tym całkowitą kontrolę nad temperaturą.
Miedź reaguje z kwasami, dlatego dodatkowo zabezpiecza się je powłoką z cyny lub stali nierdzewnej. Miedziane patelnie wymagają regularnej pielęgnacji i polerowania, inaczej stracą swój piękny wygląd. To produkt luksusowy, ale jeśli jesteś entuzjastą gotowania, może okazać się świetnym uzupełnieniem wyposażenia w kuchni.
Zainspiruj się!
Jaki prezent na parapetówkę kupić? 8 niedrogich pomysłów na stylowy upominek
Akcesoria dekoracyjne do salonu w stylu retro — poznaj naszych 7 propozycji!