Jak przygotować stół na oficjalny obiad?
Przygotowanie stołu na oficjalny obiad to sztuka, która łączy estetykę z funkcjonalnością, tworząc atmosferę elegancji i gościnności. Każdy element, od nakrycia po dekoracje, ma znaczenie, gdy chcemy stworzyć wyjątkową oprawę dla naszych gości. Eleganckie nakrycie stołu przyda się zwłaszcza do imprez rodzinnych, przyjęć ze znajomymi, czy w czasie świątecznych obiadów. Poprawne nakrycie stołu nie jest trudne do zorganizowania, a może pozytywnie zaskoczyć naszych gości.
Jak nakryć stół w salonie? Jak wygląda prawidłowe nakrycie stołu na oficjalny obiad? Co można dodać, a czego lepiej się wystrzegać? Zobacz razem z nami, jak prawidłowo nakryć stół!
W tym artykule:
1. Eleganckie nakrycie stołu — obrusy jako podstawa nakrycia
2. Zastawa obiadowa, czyli jak odpowiednio nakryć do stołu
3. Odpowiednie nakrycie stołu w centrum, czyli eleganckie dekoracje
4. Prawidłowe nakrycie stołu a dobre oświetlenie
5. Jak przygotować stół na rodzinny obiad? Ostatnie wskazówki
Eleganckie nakrycie stołu — obrusy jako podstawa nakrycia
Zacznij od solidnej i estetycznej bazy — obrusu. Wybierz go w kolorze, który pasuje do reszty wnętrza i zestawu stołowego. Staraj się, aby obrus był starannie wyprasowany i położony równomiernie na stole. Uniwersalnym pomysłem jest położenie białego lub kremowego obrusu. Te kolory są neutralne i stanowią zarówno świetne tło dla różnorodnych nakryć do stołu, jak i ciekawą bazę pod różnego rodzaju dekoracje.
Nakrycia stołowe powinny być równie eleganckie. Umieść serwetki z delikatnych, a jednocześnie trwałych materiałów. Zastosuj ozdobne pierścienie do serwetek, aby dodać odrobinę finezji, lub zwiąż je delikatnie wstążką w odpowiednim, przewodnim dla dekoracji kolorze. Każde nakrycie powinno mieć swoją serwetę, a dodatkowo jednorazowe serwetki warto ustawić na stole.
Zastawa obiadowa, czyli jak odpowiednio nakryć do stołu
Uroczysta kolacja lub świąteczny obiad to nie byle co — w takich chwilach wszyscy chcą, aby stół wyglądał dobrze, potrawy były pyszne, a czas spędzony z bliskimi miły. Odpowiednia zastawa stołowa na pewno pomoże w stworzeniu przyjemnej atmosfery, warto jednak, oprócz zakupu naczyń i sztućców, zadbać o prawidłowe rozłożenie wszystkich elementów.
Wybierzmy najlepsze naczynia, jakie mamy. Dobrej jakości porcelana z delikatnym zdobieniem może dodać elegancji. Jeśli posiadamy srebrne lub złote sztućce, teraz jest czas, aby je wykorzystać. Upewnijmy się, że są one lśniące i wolne od zarysowań.
Płaski, duży talerz obiadowy ustawiamy jako pierwszy od dołu, jego krawędź umieszczając na kilka centymetrów od krawędzi stołu. Na niego układamy talerz do zupy lub talerz do przystawek. Nóż i widelec powinny znajdować się po prawej stronie, a łyżka po lewej, a sztućce deserowe w takim zestawieniu można ułożyć nad talerzem.
Umieśćmy kieliszki na prawo od talerzy, z kieliszkiem do wina na zewnątrz, a szklankę do wody obok niego. Jeśli planujemy serwować różne rodzaje wina, dostosujmy ilość kieliszków do tego.
Podstawowe nakrycie stołu już gotowe. Co jednak z dodatkowymi elementami? O tym opowiemy nieco niżej.
Odpowiednie nakrycie stołu w centrum, czyli eleganckie dekoracje
Uroczyste nakrycie stołu to nie tylko wyprasowany obrus i równo ułożone naczynia. Aranżacja stołu to też odpowiedni motyw przewodni i piękne dekoracje.
Dodajmy ozdobę centralną, taką jak kwiaty w eleganckim wazonie lub świeczniki. Pamiętajmy, aby centrum stołu było na tyle niskie, aby nie przeszkadzać w rozmowie między gośćmi. Unikaj zbyt intensywnych zapachów, aby nie przytłoczyć atmosfery aromatem — do bukietów nie nadadzą się zatem pachnące lilie, a do dekoracji mocno pachnące świece aromatyczne.
Dobrze jest zdecydować się na jeden motyw przewodni całej dekoracji i trzymać się go w różnorodnych elementach. Może być to nakrywanie stołu w różach lub innych kwiatach albo w danym kolorze np. czerwonym. Dzięki temu aranżacja będzie ciekawa i jednocześnie spójna.
Prawidłowe nakrycie stołu a dobre oświetlenie
Jeśli obiad odbywa się wieczorem, odpowiednie oświetlenie jest kluczowe. Wybierz subtelne, ciepłe światło, które doda przytulności. Możesz również użyć świec, aby stworzyć romantyczną atmosferę.
O dobre oświetlenie zadba przede wszystkim wisząca nad stołem lampa. To podstawa oświetlenia w jadalni, salonie lub kuchni. Lampa powinna być zawieszona nad stołem, nie nad gośćmi.
Jak przygotować stół na rodzinny obiad? Ostatnie wskazówki
Przed rozpoczęciem obiadu, sprawdźmy, czy wszystko jest ustawione zgodnie z planem. Starannie ułóżmy sztućce, upewnijmy się, że kieliszki są czyste, a serwetki są nieskazitelnie złożone.
Jak widać, wcale nie jest tak trudno przygotować stół do obiadu. Przygotowanie stołu na oficjalny obiad to sztuka uwzględniająca wiele detali. Kluczem do sukcesu jest harmonijne połączenie elegancji i funkcjonalności, co stworzy atmosferę, która zachwyci gości i uczyni posiłek niezapomnianym wydarzeniem.
Zainspiruj się!
Jakie krzesła do drewnianego stołu — przedstawiamy ciekawe propozycje
"Babcia znad morza", czyli styl coastal grandmother w Twoim salonie