Drewniana podłoga w kuchni – kiedy warto w nią zainwestować? Ile to kosztuje?

15.10.2023

Podłoga w kuchni powinna być solidna, trwała, łatwa do czyszczenia i odporna na wilgoć. Czy drewno spełnia te wszystkie warunki i czy drewniana podłoga nadaje się również do kuchni? Tak, ale tylko dobrze do tego przygotowane i tylko konkretne jego gatunki. Odpowiednio wykonana i regularnie impregnowana podłoga z drewna okaże się trwalsza nawet od płytek ceramicznych. To spora inwestycja, jednak warta realizacji!

Które deski na podłogę w kuchni będą najlepsze? Czy każda podłoga drewniana sprawdzi się w kuchni, czy tylko wybrane gatunki mogą być tam ułożone? Ile kosztuje podłoga drewniana? Na wszystkie te pytania odpowiemy w poniższym artykule, dlatego zapraszamy do lektury.

 

drewniana podłoga w kuchni - czy warto?

 


W tym artykule:

1. Kuchnia z drewnianą podłogą – wady i zalety

2. Jakie deski na podłogę w kuchni wybrać?

3. Cena drewnianej podłogi w kuchni — ile kosztuje podłoga drewniana?

4. Pomysł na podłogę w kuchni – drewno z odzysku



 

Kuchnia z drewnianą podłogą – wady i zalety

Podłoga w kuchni wykończona drewnem dodaje wnętrzu oryginalności, wizualnego ciepła i naturalnej elegancji. Podłoga kuchenna z drewna ma swoje zalety i to nie tylko aranżacyjne. Przede wszystkim podłogi drewniane są materiałem niezwykle trwałym — zdecydowanie solidniejszym niż np. panele laminowane. Jeśli o nie odpowiednio dbamy, będą służyły nawet przez wiele lat. Z czasem drewno zyska głęboką, wyjątkową barwę nadającą wnętrzu niepowtarzalnego wyglądu.

Drewniana podłoga w kuchni jest cieplejsza nie tylko wizualnie, ale też fizycznie. Do tego ma świetne właściwości izolacyjne i dobrze wpływa na akustykę pomieszczenia. Drewno jest też łatwe do utrzymania w czystości. W przeciwieństwie do podłogi z terakoty nie wymaga szorowania fug. Raz na kilka lat można je odrestaurować poprzez cyklinowanie — dzięki temu zyska piękny kolor i odświeżony wygląd, a my nie zrujnujemy się finansowo na kolejny remont z wymianą wykończenia. Do tego podłoga z drewna jest antystatyczna — nie absorbuje kurzu, co stanowi zaletę szczególnie cenną dla alergików.

Podłoga drewniana w kuchni ma też swoje wady. Tą najbardziej oczywistą jest mniejsza niż w przypadku płytek ceramicznych odporność na wilgoć. Pod tym względem lepiej sprawdzają się np. panele winylowe LVT — materiał w pełni syntetyczny, który też może wyglądać jak drewno, za to o wiele lepiej znosi zachlapania, zabrudzenia, ale też sytuacje, których chcielibyśmy uniknąć, ale które niestety czasem się zdarzają, czyli poważniejsze zalania.

Drewno może się kurczyć i odkształcać nie tylko pod wpływem wilgoci, ale też suchego powietrza. Jeśli zaniedbamy jego pielęgnację, szybciej może się porysować i zniszczyć. Nie bez znaczenia pozostaje oczywiście również cena podłogi z litego drewna. To rozwiązanie dla osób, które mogą sobie pozwolić na dużą inwestycję w domu. Nie tylko cena desek jest wysoka — musimy też doliczyć koszty bardziej skomplikowanego i czasochłonnego montażu.

Warto też pamiętać, iż nie wszystkie deski nadają się do położenia na ogrzewanie podłogowe.

Podsumujmy zatem zebrane informacje.

 

Plusy

Minusy

  • trwałość i odporność
  • wizualne ciepło i przytulność
  • inwestycja na długie lata
  • łatwe odnawianie
  • łatwe czyszczenie
  • dobra izolacja akustyczna
  • bezpieczeństwo
  • idealnie komponuje się w każdym stylu
  • wysoka cena
  • nie zawsze dostosowane do ogrzewania podłogowego
  • niska odporność na wilgoć i zarysowania
  • konieczność regularnej impregnacji
  • podatność na odkształcenia

 

podłoga z drewna w kuchni

 

​Jakie deski na podłogę w kuchni wybrać?

Jaka podłoga drewniana do kuchni będzie najlepsza? Nie wszystkie panele i deski nadają się do kuchennych wnętrz. Surowiec musi być twardy — pochodzący z drzewa liściastego bądź egzotycznego. Nie może mieć sęków, przebarwień, a jego usłojenie musi być równomierne. Wszystkie deski muszą być wysokiej jakości — w przeciwnym razie na kuchennej podłodze szybko pojawią się odkształcenia i uszkodzenia. Warto też zwrócić uwagę, czy kupowany materiał jest odpowiednio wysuszony.

Najlepsze drewno w kuchni to dąb, buk, klon i jesion. W przypadku gatunków egzotycznych - jatoba, badimerbau itp. Przy czym należy pamiętać, iż deski z drzewa egzotycznego to rozwiązanie kosztowne. Ma to związek nie tylko z koniecznością importu drewna, ale też z jego lepszymi właściwościami.

Jaka podłoga drewniana do kuchni będzie dobra? Zobaczmy najpopularniejsze gatunki rodzime, ich wady i zalety, a także rozwiązania dodatkowe.

Deska bukowa w kuchni – zalety i wady rozwiązania

Trwałe, odporne na ścieranie i uszkodzenia drewno bukowe jest jednym z najtańszych litych surowców. Świetnie nadaje się do wnętrz intensywnie eksploatowanych — a takim niewątpliwie jest kuchnia. Podłogi bukowe mają ciepły, miodowy kolor, który dodaje przestrzeni przytulności i unikalnego, domowego klimatu. Z kolei prosta struktura drewna uniwersalnie komponuje się z różnymi stylizacjami.

Niestety, cena drewna bukowego przekłada się na jego jakość. Ze wszystkich naturalnych surowców polecanych do wnętrz kuchennych, buk jest najmniej odporny na wilgoć. Wymaga szczególnej pielęgnacji i częstej impregnacji, w przeciwnym razie bowiem pod wpływem nawet takich czynników, jak częste mycie, może się odkształcać i pękać.

Deska jesionowa w kuchni – mocne strony materiału

Jesion zaliczany jest do najtrwalszych rodzimych surowców. Twardy, odporny na wodę i ścieranie, świetnie sprawdzi się na kuchennej podłodze. Wysoka sprężystość desek doskonale niweluje wszelkie akustyczne niedogodności. Do tego jest niezwykle wytrzymały. Odcienie podłóg jesionowych są zróżnicowane — od ciepłych żółci, przez jasne, aż do ciemnych brązów. Każdy z tych kolorów doda wnętrzu wizualnej przytulności i poczucia komfortu.

Droższy niż buk, jesion jest dość trudny w obróbce. Nie znajdziemy jednak wielu wad podłóg wykonanych z tego materiału. Jakością dorównuje on dębowym deskom.

Deska dębowa w kuchni – zalety i wady rozwiązania

Podłogi dębowe to synonim majętności i luksusu — i to już od stuleci. Zastosowanie jej w przestrzeni kuchennej to zabieg nieszablonowy, który z pewnością spotka się z zaskoczeniem i zainteresowaniem gości. Deski dębowe wyróżniają się niezwykłą trwałością, odpornością na ścieranie, dobrą izolacją akustyczną, a także odpornością na wodę. Regularnie impregnowane, zachowają swoje właściwości i atrakcyjny wygląd nawet przez wiele lat. Gdy deski podłogowe nieco stracą swoją dawną świetność, z powodzeniem można je poddać renowacji i uzyskać podłogę jak nową.

Dąb ma intensywny, brązowy kolor. Bywa też barwiony na ciemniejsze odcienie. Atrakcyjna struktura dodaje aranżacji unikalności. Trudno doszukiwać się wad podłóg dębowych — wymienić można chyba tylko cenę, która jest niewątpliwie jedną z najwyższych. Do tego dochodzą koszty dość czasochłonnego montażu.

Deska warstwowa w kuchni – alternatywa dla litego drewna

Poszukując alternatywy dla drewnianych podłóg, warto wziąć pod uwagę rozwiązania takie jak deska Barlinecka. Materiał ten jest bardziej odporny na odkształcenia i wybrzuszenia spowodowane przede wszystkim wilgocią. Panel wykonany został z trzech warstw: dwóch z drewna iglastego oraz trzeciej, licowej, z drewna najwyższej jakości.

W kuchni drewniana podłoga z desek warstwowych jest równie prosta do ułożenia, jak panele podłogowe laminowane. To rozwiązanie dla zwolenników ogrzewania podłogowego. Zachowuje właściwości drewna, takie jak ciepło, izolacja akustyczna czy antystatyczność, a przy tym jest atrakcyjniejsza cenowo.

Drewniana podłoga w kuchni – czy warto wybrać to rozwiązanie?

Naturalny surowiec to dobry pomysł na kuchenną podłogę, ale uwaga! Sprawdzi się wyłącznie wtedy, gdy możemy sobie pozwolić na zainwestowanie w produkt wysokiej jakości. Drewno okaże się wtedy materiałem jeszcze trwalszym i solidniejszym niż panele podłogowe fornirowane czy panele LVT. Do wyboru mamy też tyle różnych kolorów i struktur. Wybierając drewnianą podłogę, musimy jednak pamiętać o regularnej impregnacji. Tylko wtedy zachowa ona swoje właściwości i atrakcyjny wygląd.

 

deski drewniane na podłogę w kuchni

 

Cena drewnianej podłogi w kuchni — ile kosztuje podłoga drewniana?

W kuchni podłoga wykończona drewnem to niewątpliwie jedno z najdroższych rozwiązań. Koszt samego materiału to w zależności od surowca od 100 do nawet 300 zł za 1 m² posadzki. Do tego trzeba doliczyć cenę montażu, podkłady pod panele, a także listwy podłogowe i akcesoria wykończeniowe, a przy samodzielnej instalacji zapewne też akcesoria montażowe do podłóg. Ostatecznie kuchnia np. 15 m² może kosztować nawet 3-4 tys. za same deski podłogowe. Cena drewnianej podłogi nie jest zatem wcale niska, ale podłoga wykonana z drewna ma wiele zalet i na pewno warto zastanowić się nad tym rozwiązaniem.

 

cena podłogi drewnianej

 

Pomysł na podłogę w kuchni – drewno z odzysku

Powierzchnia kuchenna wykończona drewnem z odzysku to propozycja dla osób ceniących sobie unikalność i niepowtarzalny design. Pamiętajmy jednak, iż parkiet w kuchni z rozbiórki może być w różnym stanie. Jeśli dopadły je korniki, grzyb i nadmierna wilgoć, nie nadają się już do ponownego wykorzystania. Drewno musi zachować swoją jakość. Przed ponownym położeniem trzeba je wyszlifować i zaimpregnować.

 


 

Zainspiruj się!

 

Co lepsze na ogrzewanie podłogowe — panele czy płytki? Sprawdź nasze porady i zdecyduj się na najlepsze rozwiązanie!

Panele drewniane - jakie wybrać? Jaka podłoga drewniana jest najlepsza?

Malowanie podłogi drewnianej. Jak to zrobić?

Powrót