Czy grill na gaz jest bezpieczny? Fakty i mity na temat urządzeń gazowych

05.02.2022

Grille na gaz są coraz częściej wybierane przez osoby prowadzące zdrowy tryb życia oraz przez miłośników nowoczesnego gotowania. Posiadają wiele zalet, stąd ich rosnąca popularność. Choć za oknem jeszcze śnieg, za chwilę sezon na grilla i relaks w ogrodzie zacznie powoli nabierać rozpędu, a ponad wiosenne ogrody wydobywać się będą kuszące zapachy pieczonego mięsa oraz grillowanych warzyw. Aby móc smakować do woli grillowane jedzenie potrzebujesz odpowiedniego sprzętu, którym bez wątpienia jest grill gazowy. Grillowanie jest łatwe, wygodne i bezpieczne, a nowoczesne technologie wykorzystywane w grillach gazowych pozwolą przygotowywać i jeść pełnowartościowe posiłki wykorzystujące nie tylko mięso, ale też sezonowe warzywa. Zastanawiasz się, czy grill gazowy jest bezpieczny? W tym artykule podpowiem Ci, do jakich zasad się stosować, aby był!

 

grillowane potrawy

 


W tym artykule:

1. Grille na gaz są zdrowsze niż węglowe

2. Czy grillowane potrawy nasiąkną zapachem gazu?

3. Regulacja temperatury w grillach na gaz

4. Grill na gaz powinno się czyścić dla bezpieczeństwa

5. Grill na gaz - bezpieczne użytkowanie grilla

6. Jak przeprowadzić próbę szczelności systemu gazowego?



 

Grille na gaz są zdrowsze niż węglowe

Naukowcy sprawdzili, jakie substancje wytwarzane są podczas tradycyjnego weekendowego grillowania na świeżym powietrzu. Przebadano trzy rodzaje grilla, a mianowicie opalany za pomocą węgla drzewnego, brykietu oraz popularny grill węglowy. Badania wykazały wysokie wartości szkodliwych substancji w trakcie palenia węglem i brykietem. Stężenie pyłu zawieszonego było 1000-10 000 razy wyższe od typowego stężenia występującego w powietrzu atmosferycznym. Jednocześnie stwierdzono, że najbezpieczniejszą formą jest grillowanie grillem gazowym. Nie wytwarza on praktycznie żadnych substancji niebezpiecznych w przeciwieństwie do węglowego grilla, czy takiego, który jest opalany węglem drzewnym. Jak wywnioskowano grill gazowy, jest najbezpieczniejszą formą grillowania. Jeśli chcesz się cieszyć wyjątkowym smakiem i zdrowym jedzeniem zamień węgiel na gaz. 

Grillowanie na gazie jest zdrowe, gdyż do rozpalenia nie używa się rozpałek zawierających dużo szkodliwych i rakotwórczych substancji. Mówi się — różnorodność podstawą zdrowego odżywiania, a tu przygotujesz z powłoką zapobiegającą przywieraniu, nie tylko mięsa, ale też grillowane figi, faszerowane bataty w musztardowym sosie, pełnoziarnista pizza z kamienia na grillu, czy grillowana paella. Do tego pełnoziarniste produkty zbożowe i masz pewność, że grillując na czystym gazie, cieszysz się tylko wyjątkowym smakiem i spożywasz odżywcze posiłki i kolorowe warzywa.

 

Czy grillowane potrawy nasiąkną zapachem gazu?

Każdy lubi lekko słodkawy, drzewny aromat potraw grillowanych na klasycznym brykiecie. Zastanawiasz się, czy grillując na grillu gazowym, jedzenie nasiąknie zapachem gazu? Nie musisz się tym martwić, jest on bezpieczny. Grille gazowe za paliwo mają gaz i nie emitują szkodliwych substancji. Używany do grillowania gaz to propan lub też mieszanka propan-butan, która jest neutralna dla zdrowia. Gdy grille gazowe funkcjonują prawidłowo, gaz spalany jest na dwutlenek węgla oraz ciepło i parę wodną. Nie wpływa on na smak czy zapach potrawy. Podczas grillowania na gazie dodatkowo możesz zapomnieć o gęstym, duszącym dymie, gdyż gaz spala się czysto oraz bezzapachowo.

 

grillowanie na gazie

 

Regulacja temperatury w grillach na gaz

Dla zdrowego grillowania ważny jest sam proces przygotowywania jedzenia. Spalone mięso negatywnie wpływa na zdrowie i nie można się wtedy cieszyć zdrowym posiłkiem. Na pewno podczas tradycyjnego grillowania zdarzyło Ci się, zamiast soczystego kawałka mięsa otrzymać przypalony kawałek. Niewątpliwą kolejną zaletą grilli gazowych jest kontrola temperatury. Regulację temperatury można przeprowadzać dzięki wbudowanemu termometrowi w pokrywie grilli gazowych. Można kontrolować i swobodnie dostosowywać temperaturę dla potrzeb swojego dania. Stalowa pokrywa grilla pozwala utrzymać konkretną temperaturę przez cały proces grillowania. Pamiętaj, że nie wszystko grilluje się w jednakowych temperaturach. Cieńsze kawałki wieprzowiny, jagnięciny czy wołowiny oraz hamburgery powinny być grillowane w wyższych temperaturach i możliwie szybko. Delikatne potrawy natomiast, jak ryby, kurczak, czy warzywa powinny być gotowane w średnich temperaturach i wolniej. Natomiast całe kurczaki, pieczenie i duże kawałki mięsa powinny być przygotowywane w niskich temperaturach.

 

Grill na gaz powinno się czyścić dla bezpieczeństwa

Bardzo ważne jest, aby po każdym użyciu wyczyścić dokładnie sprzęt i nie dotyczy to tylko grilla węglowego. Grillowanie na ruszcie, gdzie są resztki jedzenia i spalenizna jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Jeśli nie chcesz uporczywego szorowania oraz ciągłego skrobania zamień swój grill na gazowy. Utrzymanie go w czystości oznacza jednak więcej niż samo jego wypalenie przed i po użyciu. Zaleca się, by przynajmniej dwa razy do roku dokładnie wyczyścić grille do ogrodu, kuchenki gazowe, piekarnik grilla, wyjąć jego ruszty i palniki oraz dokładnie wyczyścić całe jego wnętrze. Jeśli grillujesz bardzo często, to jednocześnie czyszczenie piekarnika powinno być wykonywane częściej niż te dwa razy w roku. Opieka oraz utrzymanie czystości w grillach gazowych jest jedną z najważniejszych rzeczy, pozwalających na to, aby późniejsze grillowanie było tylko przyjemnością.

 

Grill na gaz - bezpieczne użytkowanie grilla

Grill gazowy oraz węglowy to urządzenia, które pracują z ogniem i wysokimi temperaturami, czy rozgrzanymi elementami. Konieczne jest zachowanie zdrowego rozsądku i podstawowych zasad bezpieczeństwa. Grilla gazowego odpala się zawsze z otwartą pokrywą. Jeżeli palnik nie odpala się i wyczuwasz zapach gazu, koniecznie zakręć pokrętło palnika i odczekaj kilka minut, aby gaz ulotnił się, a następnie spróbuj ponownie. Zadbaj też, by akcesoria do grillowania znajdowały się w miejscu bezpiecznym dla dzieci.

 

Jak przeprowadzić próbę szczelności systemu gazowego?

Praca z zastosowaniem butli gazowej zawsze niesie pewne ryzyko. Grille, które są sprzedawane na terenie Polski, powinny być dostosowane do polskiego ciśnienia gazu oraz powinny mieć w swoim wnętrzu tyle miejsca, by bez problemu zmieścić tam butlę gazową, szczególnie tą najpopularniejszą w Polsce o wadze 11 kg.

Można podwyższyć bezpieczeństwo w trakcie użytkowania urządzeń gazowych, sprawdzając szczelność ich systemu przed użyciem, a szczególnie po przenoszeniu urządzeń, gdyż to może spowodować poluzowanie się połączeń. W tym celu pomoże Ci próba szczelności. Kilka kroków, jak to zrobić:

1. Podłącz regulator oraz przewód gazu do napełnionej butli gazowej i upewnij się, że wszystkie kurki na urządzeniu są wyłączone.

2. Przygotuj roztwór sporządzony z wody i detergentu w proporcji 1:1.

3. Odkręć zawór butli i posmaruj jego całą powierzchnię przygotowanym roztworem.

4. Włącz grill i obserwuj - gdy przewód gazowy okaże się nieszczelny, przy jego zaworze pojawią się pęcherzyki z powietrzem.

5. W takiej sytuacji musisz odłączyć dopływ gazu za pomocą zaworu odcinającego, zacisnąć mocniej złączkę, a potem sprawdzić raz jeszcze. Jeśli gaz się nadal ulatnia, to urządzenie oddaj do serwisu, gdyż jego dalsze użytkowanie może być wręcz niebezpieczne.

Powrót