Płyty kuchenne
Współczesne kuchnie coraz częściej są wyposażane w nowoczesne płyty kuchenne, które stanowią serce każdej kuchni. Wśród dostępnych opcji najpopularniejsze są płyty ceramiczne oraz płyty indukcyjne. Nowoczesna technologia nagrzewania, funkcja auto, blokada bezpieczeństwa, funkcja eco, czyli wskaźnik ciepła resztkowego, wskaźnik poziomu mocy, timer, funkcja rozpoznania naczynia, touch control — to tylko nieliczne udogodnienia płyt kuchennych, które mogą realnie wpłynąć na komfort, efektywność i bezpieczeństwo gotowania.
Płyty grzewcze indukcyjne
Działanie płyty indukcyjnej opiera się na zasadzie indukcji elektromagnetycznej. Pole grzejne podgrzewa bezpośrednio naczynie, a nie samą powierzchnię płyty, jak w przypadku na przykład kuchenki elektrycznej. Taka zasada działania sprawia, że gotowanie jest szybsze, a efektywność energetyczna większa. Płyty grzewcze indukcyjne są bezpieczniejsze, ponieważ powierzchnia płyty, czy to płyta dwupalnikowa, czy płyta czteropalnikowa, pozostaje zimna nawet podczas gotowania. Specjalne elementy sterujące, umożliwiają precyzyjną kontrolę. Sterowanie dotykowe jest bardzo wygodne, zapewniając bezpieczeństwo gotowania. Czyszczenie płyt indukcyjnych nie jest skomplikowane, ale w zależności od zabrudzeń może wymagać specjalnych środków czystości i chemii gospodarczej. Zakup płyty indukcyjnej wiąże się także z dopasowaniem specjalnych garnków z powłoką ferromagnetyczną, które zapewnią efektywność działania płyty indukcyjnej.
Płyty szklano-ceramiczne
Płyty ceramiczne są popularnym wyborem ze względu na swój nowoczesny wygląd i łatwość w użytkowaniu. Różnica w działaniu płyt ceramicznych i płyt indukcyjnych polega na sposobie nagrzewania. Działanie płyty szklano-ceramicznej opiera się na elementach grzewczych (specjalnych grzałkach czy taśmach nagrzewających) umieszczonych pod gładką powierzchnią ceramiczną, która jest łatwa do czyszczenia i estetycznie prezentuje się w zabudowie kuchennej. Podczas gotowania, elementy grzewcze podgrzewają powierzchnię ceramiczną strefy grzejnej, która z kolei przekazuje ciepło na naczynie znajdujące się na płycie. Podobnie jak w przypadku płyt indukcyjnych, płyty szklano-ceramiczne mają możliwość wygodnego sterowania. Elementy sterujące umożliwiają szybkie włączenie i ustawienie mocy grzewczej, a także blokadę bezpieczeństwa, co jest szczególnie ważne, gdy w domu znajdują się dzieci. Do czyszczenia urządzenia wystarczy miękka ściereczka nasączona ciepłą wodą. W przypadku trudniejszych do usunięcia zabrudzeń, takich jak przypalone resztki jedzenia, można użyć specjalistycznych środków przeznaczonych do płyt ceramicznych.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze płyty grzewczej do kuchni?
Przed dokonaniem zakupu płyty kuchennej warto przeanalizować dostępne na rynku modele i porównać parametry płyt. Czy będzie to płyta grzewcza ceramiczna, czy indukcyjna, gazowa płyta dwupalnikowa, wolnostojąca czy do zabudowy — model powinien odpowiadać własnym preferencjom, potrzebom gotowania, ale także poprowadzonej przez kuchnię instalacji elektrycznej czy gazowej. Ważne jest także sprawdzenie mocy grzewczej oraz dodatkowych funkcji, takich jak minutnik, funkcja szybkiego nagrzewania czy opcja blokady bezpieczeństwa. Kolejną kwestią jest także sposób montażu płyt. Jeśli płyta będzie przeznaczona do zabudowy, ważny jest właściwy dobór szafki kuchennej, która będzie przeznaczona do zabudowy sprzętu AGD. Niektóre modele płyt grzewczych mogą wymagać używania specjalnych garnków, tak aby strefa grzejna maksymalnie wykorzystywała potencjał grzewczy.
Gdzie można zamontować płyty indukcyjne ceramiczne?
Płyty indukcyjne ceramiczne można montować w różnych miejscach, w zależności od preferencji i układu przestrzennego kuchni. Płytę szklano-ceramiczną czy indukcyjną najczęściej montuje się nad szafką kuchenną, gdzie płyta jest osadzana w odpowiednim wycięciu na blacie kuchennym. Może być to zarówno blat kuchenny laminowany, jak i kamienny czy drewniany. Jest to tradycyjne i bardzo funkcjonalne rozwiązanie, zapewniające łatwy dostęp podczas gotowania. Coraz większą popularność zyskują także płyty kuchenne montowane na wyspach kuchennych, będąc przedłużeniem ciągu kuchennego i umożliwiając dostęp do płyty z różnych stron. W przypadku gdy montaż płyt w zabudowie kuchennej nie jest możliwy, warto wybrać modele wolnostojące.
Płyta ceramiczna czy indukcyjna — co wybrać?
Wybór między płytą ceramiczną a indukcyjną zależy głównie od preferencji oraz potrzeb kuchennych. Szkło ceramiczne jest estetyczne i łatwe do utrzymania w czystości, dzięki gładkiej powierzchni. Elementy grzewcze podgrzewają ceramiczną płytę, która z kolei przekazuje ciepło na naczynia. Płyty indukcyjne wykorzystują indukcję elektromagnetyczną bezpośrednio, nagrzewając naczynie. Dodatkowo płyty indukcyjne wymagają naczyń ze specjalną powłoką, w pełni wykorzystując produkowane przez kuchenkę ciepło. Są szybsze i bardziej energooszczędne, a ich powierzchnia pozostaje zimna, co zwiększa bezpieczeństwo użytkowania. Wybór zależy więc od preferencji estetycznych, indywidualnych potrzeb, a także względów ekonomicznych.
Jak urządzić małą kuchnię w bloku?
Mieszkasz w bloku? Mała kuchnia w bloku to często duży problem aranżacyjny, z którym musi się zmierzyć niejeden z nas. Bez względu na to, czy dysponujesz małym, czy dużym pomieszczeniem z pewnością chcesz, by było ono wygodne, funkcjonalne i eleganckie.
Jak myć płytę indukcyjną?
Nowoczesna kuchnia powinna być piękna i funkcjonalna, a nic tak nie psuje widoku kuchni, jak przypalone resztki jedzenia na indukcyjnej płycie. Nie dość, że to nieestetyczne, to jeszcze niehigieniczne, a na dodatek może pachnieć niezachęcająco.
Remont kuchni krok po kroku. Od czego zacząć, by poszło sprawnie?
Stworzenie estetycznej i jednocześnie funkcjonalnej przestrzeni kuchennej to spore wyzwanie, zwłaszcza jeśli dysponujesz niewielkim metrażem. Remont generalny ego pomieszczenia wiąże się również ze sporym wydatkiem, ponieważ trzeba zainwestować...