Juka domowa
Juka domowa to jedna z najpopularniejszych roślin doniczkowych uprawianych w domach. Roślina zachwyca egzotycznym wyglądem, a do tego jest mało wymagająca i łatwa w uprawie. Elegancka juka, jak mało która roślina pokojowa, wnosi do wnętrza powiew egzotyki i luksusu, przywodząc na myśl skąpane w słońcu, gorące plaże. Doskonale pasuje do każdego stylu i do każdego wnętrza, ale najefektowniej prezentuje się w dużych, nowoczesnych salonach lub słonecznych, przestronnych holach.
Uprawa i pielęgnacja
-
Światło w uprawie Juki. Z racji swojego pochodzenia juka potrzebuje przede wszystkim dużo światła. Wprawdzie nie powinna stać tuż za szybą południowego okna (jej liście mogą wtedy zostać poparzone), ale nie może być też uprawiana w cieniu, a nawet w półcieniu, gdyż wtedy jej liście bardzo szybko zaczną blednąć, wyciągać się i karleć.
-
Wilgotność. Juka nie lubi nadmiaru wilgoci, gdyż z natury przyzwyczajona jest do skąpych opadów i suchej gleby. Jej gruby pień i skórzaste liście dobrze magazynują wodę i utrudniają jej szybkie parowanie. Dlatego roślina dużo lepiej znosi przejściową suszę niż zalanie, na które jest bardzo wrażliwa. Latem jukę podlewa się umiarkowanie i niezbyt często, zimą natomiast tylko wtedy, gdy górna warstwa podłoża wyraźnie przeschnie.
-
Podłoże. Musi mieć też zapewnione odpowiednio lekkie i przepuszczalne podłoże (najlepiej rośnie w specjalnej ziemi do palm, dracen lub sukulentów) oraz doniczkę z drenażem i odpływem wody.
-
Temperatura. Juki pochodzą z ciepłego klimatu, dlatego przez cały sezon potrzebują pokojowej temperatury (22-24 °C) i tylko zimą mogą mieć nieco chłodniej (15-18 °C).